Bloeiende Bermen – unieke fotoserie

In de hal van het gemeentehuis in Oss is de hele maand juni de tentoonstelling ‘Bloeiende bermen’ te bewonderen. Het is een fototentoonstelling van Rita van Biesbergen. Zij maakte een fotoreportage van de N329 en omgeving. Zij deed dit op initiatief van Paul Roncken, landschapsarchitect en ontwerper van het groenplan N329. Op 9 juni opende wethouder Johan van der Schoot de tentoonstelling. De wethouder en oud-wethouder Jan van Loon kregen de eerste uitgave van een uitvouwbaar fotoboekje uit handen van Paul Roncken.

Een jaar lang fotografie
Paul Roncken ontwikkelde de landschapsvisie voor de N329: de weg en de verbreding ervan moeten passen binnen bij het groen van het bestaande landschap. Bij het inrichtingsplan zijn ook natuurlijke en gedeeltelijk ingezaaide bermen meegenomen.
Om dit in beeld te brengen is er in 2015 gestart met een unieke fotoserie om de bermen en hun begroeiing een jaar lang te volgen. Rita van Biesbergen maakte de foto’s: ‘Steeds meer kwam ik tot ontdekking hoe leuk en divers bermen zijn en dat je daar allerlei ideeën over kunt ontwikkelen. Bermen verbinden landschappen, bermen veranderen door het jaar heen van uiterlijk, ze zijn een beleving voor de automobilist, in bermen leven ongemerkt allerlei planten en dierengemeenschappen, in bermen kun je afvalstoffen vastleggen en zelfs reinigen!’

Verschillende thema’s
In de tentoonstelling en uitvouwbare fotoboekjes komen drie thema’s naar voren:
– de weg als aangeklede gast
– de weg als biotoop voor nieuwe natuur
– de weg als tuin in een gemaakt landschap

Bloeiende bermen past heel goed bij de ambities van de gemeente Oss op het gebied van duurzaamheid en biodiversiteit. De tentoonstelling is een onderdeel van de Week van de Natuur. Heeft u interesse de tentoonstelling te laten zien, neem dan contact met ons op.

20160609BBOss