PhotoStories – nieuwe technieken – nieuwe verhalen?

Photostories – een driedaagse conferentie van en voor fotografen – werd van 18 tot 20 mei gehouden in het Fotomuseum Rotterdam. Doel van de conferentie was om fotografen en andere multimediamakers kennis te laten maken met nieuwe manieren van verhalen vertellen met nieuwe media. De sprekers, een internationaal gezelschap van fotografen, gaven met hun vele verschillende voorbeelden een interessant kijkje in de keuken. Hedendaagse fotografen zijn op zoek naar nieuwe manieren om hun fotoverhalen onder de aandacht te brengen. Dat is pure noodzaak nu kranten en tijdschriften steeds minder interesse hebben in het werk van professionele fotografen.

Een belangrijke vraag die tijdens de conferentie werd gesteld was: leiden nieuwe multimediale technieken ook tot nieuwe verhalen? Of gaan fotografen door gebruik te gaan maken van audio en video op de stoel zitten van bijvoorbeeld documentairemakers?

Een paar interessante voorbeelden van projecten die gepresenteerd werden:

One in 8 Million
Het project bestaat uit prachtige foto’s van Todd Heisler die in samenwerking met verschillende journalisten verhalen heeft opgetekend van gewone New Yorkers. De fotoseries zijn voorzien van achtergrond geluiden en de stem van de geportretteerde.
Je kijkt naar mooie foto’s en luistert naar interessante verhalen. Het doet een beetje denken aan de oude band-diaseries, maar gloednieuw is natuurlijk het feit dat de geïntegreerde digitale workflow, het mogelijk maakt de verhalen direct te presenteren op het Internet – aan een millioenenpubliek.

Prison Valley
van fotograaf Phillippe Brault en schrijver David Dufresne is van een geheel andere orde. Deze presentatie houdt het midden tussen een roadmovie en een game. Het onderwerp van deze webdocumentaire is het stadje Cañon City in Colorado (VS) waar het hele leven van de 36.000 inwoners draait om de aanwezigheid van 13 gevangenissen.
Het project bevat naast foto’s en videofragmenten allerlei achtergrondinformatie die op verschillende manieren doorzoekbaar en opvraagbaar is. De struktuur van het programma ligt vast. Als kijker heb je dus geen invloed op de verhaallijn. De interactiviteit ligt in de keuze welke informatie je op welk moment wil zien of horen. Je kunt kiezen voor meer informatie en de mogelijkheid tot verdieping. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om alleen naar de film te kijken. Een nieuw element in dit project is de integratie met sociale media. Het programma biedt de mogelijkheid om met andere gebruikers maar ook met geinterviewden binnen het project te communiceren en discussieren over uiteenlopende onderwerpen en thema’s. Zo ontstaat er een nieuwe community met een ‘the never ending story’.

Fotografen zijn beeldmakers bij uitstek. Zij kunnen nu gebruik gaan maken van audio en video om zo een multi-mediale productie tot stand te brengen.
De meeste multimediale produkties worden door een team van professionals uit verschillende disciplines gemaakt – van webdesigner tot audio-nabewerker. Een werkwijze die voor de meestal individueel werkende fotografen misschien even wennen zal zijn.

Hoe het ook zij aan de basis van ieder project ligt een goed verhaal. Nieuwe media bieden mooie kansen om een goed verhaal nog interessanter te presenteren.
Het is een uitdaging voor iedereen die een verhaal wil vertellen, om met nieuwe technieken nieuwe vormen te vinden om een goed verhaal nog beter te vertellen!